Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Artrose

Artrose

  • door

Artrose is een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in uw gewricht minder van kwaliteit wordt. Je gewricht raakt soms ontstoken en daardoor kan het gewricht van vorm veranderen. Artrose komt voor in bijvoorbeeld de knie, heup, hand, voet of rug. Bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben dagelijks last van artrose in een of meerdere gewrichten. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het krijgen van artrose zoals leeftijd, erfelijkheid, geslacht (vaker voor bij vrouwen), overgewicht of gewrichtsbeschadiging in het verleden, zoals een ongeluk of blessure.

Wat gebeurt er in uw gewricht bij artrose?
In een gewricht komen twee botten bij elkaar. Om ervoor te zorgen dat deze botten soepel kunnen bewegen hebben ze een schokdempend laagje, genaamd kraakbeen. Het gewricht wordt bij elkaar gehouden door een gewrichtskapsel. Aan de binnenkant van het kapsel zit een slijmvlieslaag. Deze slijmvlieslaag produceert vocht dat werkt als smeermiddel.
Bij artrose zie je dat het kraakbeenlaag dunner, zachter en brokkeliger wordt. Door een ontstekingsreactie kan het gewricht dikker en pijnlijker worden. Aan de randen van het gewricht kunnen zich knobbels vormen. Door deze knobbels kan uw gewricht meestal minder goed bewegen. Als het kraakbeen volledig verdwijnt, schuiven de botten direct over elkaar. Dit veroorzaakt ook pijn. 

Artrose

Welke klachten zijn er bij Artrose?
Er zijn verschillende soorten pijn die bij artrose kunnen optreden. Pijn gedurende een aantal stappen of bewegingen als u na een periode van rust (zitten, staan of liggen) weer in beweging komt heet startpijn. Ook kunt u pijn hebben bij bewegen en belasten. De pijn ontstaat vaak geleidelijk en treedt vooral op als u het gewricht meer gebruikt of belast. De pijn verergert vaak in de loop van de dag.
Ook kunt u last krijgen van stijfheid. Als u bijvoorbeeld een periode in eenzelfde houding hebt gezeten, bent u een (korte tijd) stijf als u weer in beweging komt (startstijfheid). In de ochtend kunt u last krijgen van kortdurende ochtendstijfheid. Dit treedt ’s morgens op bij het opstaan en verdwijnt meestal binnen een half uur. Door pijn, stijfheid en veranderingen in het gewricht kan u vaak minder goed bewegen. Denk aan moeilijker de knie niet volledig kunnen buigen of strekken.                                                                                Soms maken uw gewrichten een krakend geluid (dit heet ‘crepiteren’) bij bewegen. Dit komt veel voor bij artrose. Het kraken is op zichzelf niet schadelijk. Gezonde gewrichten maken bij beweging soms ook spontaan krakende of knakkende geluiden, die niets met artrose te maken hebben.

Wat kan u zelf aan de klachten doen?
Leefstijl:
Streef naar een gezond gewicht. Heeft u artrose en heeft u ook overgewicht? Dan is een belangrijk advies om af te vallen. Als u minder weegt, komt er minder gewicht op uw gewrichten en dat vermindert vaak uw pijnklachten. U kunt zich laten adviseren door een diëtist.
In beweging blijven: In beweging komen en blijven helpt bij het verminderen van de pijn en het functieverlies door artrose. Zolang u uw lichaam met bewegen niet overbelast, is het niet schadelijk voor uw gewricht. Laat u adviseren door een fysiotherapeut als u hier vragen over hebt, of onzeker over bent.
Activiteiten verdelen: Het kan helpen uw activiteiten meer te verdelen over de dag. Of om een activiteit die achteraf pijn veroorzaakt, te vermijden of anders te doen. Hier kan ook een fysiotherapeut advies over geven. 

× Chat hier met ons!