Meteen naar de inhoud
Home » Nieuws » Valpreventie

Valpreventie

  • door

Wat kunt u doen om vallen te voorkomen?

Wist u dat:

  • Verminderd evenwicht en spierkracht het valrisico kan vergroten?

– Iedere 5 minuten, een 65+er wordt opgenomen op de Spoed Eisende Hulp omdat hij gevallen is?

– Door minder te bewegen en meer te zitten uw spiermassa afneemt?

– U door één week volledige bedrust al 2 kilogram spiermassa kunt verliezen?

Naar mate we ouder worden, neemt de kans om te vallen toe. Dit heeft er mee te maken dat mensen minder gaan bewegen en dus de spierkracht en evenwicht vermindert. Doordat we minder gaan bewegen, nemen gewrichtsklachten toe en hebben we last van stijve gewrichten. Deze stijfheid van gewrichten wordt ook wel artrose genoemd. Wanneer u bijvoorbeeld artrose in uw knie heeft, betekent dit dat het kraakbeenlaagje wat om uw gewricht zit, langzaam afneemt. U kunt dit tegen gaan door voldoende te blijven bewegen. Door te bewegen, maakt het kraakbeenlaagje een soort gewrichtssmeer aan wat ervoor zorgt dat u soepeler kunt bewegen. Vaak merkt u dat het beginnen met bewegen wat moeizaam gaat, maar dat dit verbetert als u doorzet met bewegen. Artrose ontstaat dus niet door te veel te bewegen, maar juist doordat u te weinig beweegt!

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schrijft voor dat 55-plussers ten minste 5 dagen per week, en het liefst iedere dag, 30 minuten lichamelijk actief moeten zijn. Dit houdt in dat u dus 5 keer per week een lichamelijke activiteit doet waarbij uw hartslag omhoog gaat. Denk hierbij aan een stuk stevig doorwandelen, opstaan en weer zitten van een stoel of traplopen. Oefenen om de spierkracht te verbeteren zorgt er ook voor dat uw botten sterker worden. Als u dit combineert met evenwichtsoefeningen, wordt de kans op vallen kleiner en verlaagt u de kans op botbreuken.

Kortom, bewegen is goed voor u! Vind u het nou moeilijk om zelf in beweging te komen, of weet u niet welke oefeningen goed voor u zijn? Wij helpen u graag!

× Chat hier met ons!